Významná herečka a recitátorka Eva Kristinová (5. 8. 1928 – 14. 6. 2020) nás navždy opustila vo veku nedožitých 92 rokov.

Eva Kristinová začala štúdium na bratislavskom Odbornom divadelnom kurze v roku 1948. Už po prvom ročníku ju vtedajší šéf činohry SND a súčasne pedagóg Odborného divadelného kurzu Jozef Budský prijal za členku súboru Slovenského národného divadla. Našej prvej divadelnej scéne ostala bez prestávky verná ďalších takmer štyridsať rokov.

Eva Kristinová dokázala svoje postavy na divadelných doskách, v televízii a v rozhlase vykresliť s psychologicko-realistickým detailom. Stvárnila ženy pevných názorov, ktoré radšej ako ideály obetovali vlastný život. Pozornosť si získala ako Shakespearova Lady Macbeth z Macbetha a Gertrúda z Hamleta, ale aj v postavách hier nemeckého dramatika Bertolta Brechta. Preslávili ju televízne spracovania titulných úloh z Alžbety Anglickej, Márie Tudorovej či Lucrezie Borgie a tiež rad postáv zo slovenskej klasiky stvárnených pred kamerou – Kubo, Rysavá jalovica a ďalšie. Vynikala v recitačnom umení.

Prezident SR Ivan Gašparovič udelil 1. septembra 2008 Eve Kristinovej Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti rozvoja slovenského divadelného umenia a kultúry.

Česť jej pamiatke!

Posledná aktualizácia: 16. septembra 2020 / Komunikácia Protokol

Zdieľať